Ακούγοντας Φωνές

Το να ακούσει κάποιος φωνές, χωρίς κάποιος να του μιλάει στην πραγματικότητα, για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και για το κοινό θεωρείται σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής διαταραχής, ένα είδος ψευδαίσθησης.Τα τελευταία χρόνια χάρη στην κινητοποίηση των ανθρώπων που ακούνε φωνές έχει αλλάξει και επιστημονικά η αντιμετώπιση του φαινομένου. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι το να ακούει κάποιος μια φωνή χωρίς να είναι κανείς παρών ή χωρίς να την ακούν άλλα άτομα, αποτελεί συνηθισμένη ανθρώπινη εμπειρία και η πλειοψηφία αυτών που τη βιώνουν δεν είναι νοητικά ασταθείς.Στην πραγματικότητα, το να βιώνει κάποιος μια εμπειρία (ακοής, όσφρησης, όρασης, αφής κ.λπ.) είναι παραίσθηση και όχι ψευδαίσθηση, είναι, δηλαδή, μια προσωπική αντίληψη που δεν μοιράζονται οι γύρω σου με τον συνήθη καθημερινό τρόπο. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενημερώνονται για τη νέα αυτή αντιμετώπιση και κατανοούν με διαφορετικό τρόπο τις συγκεκριμένες εμπειρίες.

 

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν ομάδες αυτοβοήθειας, όπως το Ελληνικό Δίκτυο "Ακούγοντας Φωνές". Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε υποστήριξη και να μοιραστείτε την εμπειρία σας.Μια τέτοια εμπειρία είναι πιθανό να εμφανιστεί την ώρα που κάποιος αποκοιμιέται, τη στιγμή που ξυπνά, όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου, σε κατάσταση έντονης πείνας, κατά τη διάρκεια περιόδου διαχείρισης πένθους, μετά από μια εκφοβιστική, κακοποιητική ή τραυματική εμπειρία, με τη λήψη ναρκωτικών ουσιών ή και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.Από μόνη της, μια τέτοια εμπειρία δεν είναι αρκετή για να καταλήξει κάποιος επαγγελματίας ψυχικής υγείας στις συνήθεις διαγνώσεις της ψύχωσης, της σχιζοφρένειας ή της διπολικής διαταραχής. Καλό είναι εάν βιώνεις τέτοιες εμπειρίες να τις μοιραστείς με ανθρώπους που είναι δεκτικοί και στην περίπτωση που βιώνεις μεγάλη αναστάτωση και γενικότερες πιέσεις ή έχεις βιώσει κακοποιητική τραυματική εμπειρία ή έχεις κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών να αναζητήσεις υποστήριξη από κάποιον ειδικό.


Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να εμφανιστούν μία μόνο φορά ή και περισσότερες σε συγκεκριμένες στιγμές ή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μας είναι γνωστή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που να σταματά τέτοιου είδους εμπειρίες.

 

 

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2021 AnimaCare
Powered by Fork Studios Fork Studios