Τι είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας; Γιατί υπάρχουν;

Παρακάτω θα βρείτε σε αλφαβητική σειρά, βασικούς όρους και έννοιες που σχετίζονται με συγκεκριμένες ψυχικές δυσκολίες και την Ψυχική Υγεία εν γένει.

Η ορολογία που παρουσιάζεται σ' αυτή την ενότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ψυχικές δυσκολίες που κάποιος μπορεί να συναντήσει στη ζωή του ή έννοιες που σχετίζονται με τη θετική πλευρά της Ψυχικής Υγείας (π.χ. αυτοεκτίμηση). Κατά την άποψη μας, η ορολογία δεν επαρκεί για να περιγράψει τον άνθρωπο και τις εμπειρίες του συνολικά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπο περιοριστικό και απλουστευτικό: Ο άνθρωπος είναι και πάντα θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ετικέτα.

Υπάρχουν πολλά εγχειρίδια τα οποία μπορείτε να συμβουλευτείτε για αναλυτικές πληροφορίες στο κάθε θέμα, καθώς η Ψυχική Υγεία έχει βασιστεί έως τώρα πάνω στη διάγνωση. Σε αυτή την σελίδα, σας παρουσιάζουμε με τρόπο κατανοητό και απλό βασικές έννοιες Ψυχικής Υγείας, με σκοπό η ανάγνωσή τους να σας παρακινεί σε μια βαθύτερη αναζήτηση, με κριτική ματιά σε όσα μέχρι τώρα έχετε μάθει.

Κατά την άποψη μας είναι παράτολμο και μη βοηθητικό να συνδέσουμε στη συνείδηση του αναγνώστη μια ψυχική δυσκολία με συγκεκριμένες συμπεριφορές και συμπτώματα, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα διευκρινήσεων από πλευράς του. Από την άλλη μεριά, ο αναγνώστης οφείλει να μην επαναπαύεται σε πληροφορίες χωρίς να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Ψυχική Υγεία.

Τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας συνίστανται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι οποίες προκαλούν συμπεριφορές που δεν είναι λειτουργικές για τον ίδιο ή για τους άλλους. Αν αυτό ακούγεται κάπως αφηρημένο, τέτοιες είναι οι συνθήκες της ανθρώπινης ζωής! Κάθε άλλη προσέγγιση που συνδέει με απόλυτο τρόπο τις συμπεριφορές ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει ψυχική δυσκολία με συμπτώματα συγκεκριμένων διαταραχών θεωρούμε πώς είναι άγονη και μη βοηθητική.

Η Ψυχιατρική και η Ψυχολογία ως επιστήμες, στην προσπάθεια τους να αποκωδικοποιήσουν τον άνθρωπο, την συμπεριφορά του και τις λειτουργίες του, δημιούργησαν την ορολογία της Ψυχικής Υγείας, η οποία αποτελεί πλέον κατά κάποιο τρόπο σταθερό πλαίσιο αναφοράς. Κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια, φοβία, υστερία είναι λίγοι μόνο από τους όρους με τους οποίους όλοι έχουμε εξοικειωθεί τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να δώσουμε κι εμείς σε κάθε συμπεριφορά ή σε κάθε άνθρωπο την κατάλληλη διάγνωση.

Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας δεν φέρουν μια ταμπέλα, μια διάγνωση, αλλά αποτελούν για τον επαγγελματία της Ψυχικής Υγείας μια μεγάλη πρόκληση:
• να γνωρίσει τον άνθρωπο που υποφέρει πίσω και πέρα από τις συμπεριφορές του,
• να κατανοήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκεται και λειτουργεί (εργασιακό/οικογενειακό/κοινωνικό περιβάλλον), 
• να λάβει υπόψη τις ανάγκες, επιθυμίες, προσδοκίες, εμπειρίες του ενδιαφερόμενου ώστε μαζί του/της να δημιουργήσουν το ασφαλές πλαίσιο που θα τον/την κάνουν λειτουργικό/ή, στη ζωή που επιλέγει εκείνος ή εκείνη.

Συνεπώς, η ενημέρωση από τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για την διάγνωση του "ψυχικά πάσχοντα" δεν προσφέρει στην ουσία τίποτα άλλο πέρα από το να ονοματίσει μια σειρά συμπεριφορών. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ακριβώς επειδή όλες οι συμπεριφορές μπορεί να αναγνωριστούν σε κάθε άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, κάποιος να ταυτιστεί με όλες μέσα στην αγωνία του να δώσει όνομα σε αυτό που βιώνει.

Το σημαντικότερο είναι να κατανοούμε ότι:
Καμία διάγνωση δεν αναφέρεται σε μία ασθένεια, καθώς, κατά την γνώμη μας, δεν υφίσταται η έννοια της ασθένειας στην Ψυχική Υγεία. Ο ψυχικά πάσχων είναι άνθρωπος που υποφέρει αλλά όχι ένα άρρωστο άτομο από ιατρική άποψη.
• Καμία διάγνωση δεν συνδέεται νομοτελειακά με φαρμακευτική αγωγή. Η σύνδεση αυτή είναι αυθαίρετη όσο και αν και την συναντάμε συχνά από ειδικούς και μη.
• Καμία φαρμακευτική αγωγή δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει συνολικά ή αποτελεσματικά τα προβλήματα ζωής και τον ψυχικό πόνο.
• Ο επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας όταν ενδιαφέρεται για τη θεραπευτική διαδικασία, χρειάζεται να εστιάσει πέρα από την διάγνωση.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αισθήματα ανησυχίας ή φόβου που αισθάνεται ο άνθρωπος, ειδικότερα όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποιο πολύ σημαντικό γεγονός για τον ίδιο ή μπροστά σε μια πολύ σημαντική απόφαση για τη ζωή του.

Το να ακούσει κάποιος φωνές, χωρίς κάποιος να του μιλάει στην πραγματικότητα, για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και για το κοινό θεωρείται σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής διαταραχής, ένα είδος ψευδαίσθησης.

Η αυτοεκτίμηση εμπεριέχει την εικόνα που το ίδιο το άτομο έχει για τον εαυτό του, η οποία χτίζεται κατά βάση στα πρώτα χρόνια της ζωής του, αλλά υφίσταται αλλαγές καθ'όλη τη διάρκεια της.

Όταν η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, το σύνολο δηλαδή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών του, συμπεριλαμβάνει και κάποιου τύπου διαταραχή, τότε οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας κάνουν λόγο για Διαταραχή Προσωπικότητας.

Η σχέση του καθενός με την τροφή δεν είναι σταθερή στο χρόνο, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τη σωματική και ψυχολογική του κατάσταση, καθώς και με τις περιστάσεις.

Παλαιότερα, η διπολική διαταραχή ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη, ένας όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για να περιγράψει την εναλλαγή της ψυχικής διάθεσης και της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου μεταξύ δυο θεωρητικά αντίθετων πόλων, της μανίας και της κατάθλιψης.

Ο θυμός είναι ανθρώπινο συναίσθημα και εκφράζει μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Ο άνθρωπος που βιώνει θυμό αισθάνεται ότι με ένα τρόπο απειλείται, όχι τόσο σωματικά, όσο ηθικά.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους και κακοχρησιμοποιημένους όρους της Ψυχικής Υγείας είναι η κατάθλιψη.

Οι κρίσεις πανικού απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, σε όλο και μικρότερη ηλικία, παίρνοντας κατά μια έννοια διαστάσεις «επιδημίας» στις μέρες μας.

Η μανία είναι όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθημερινότητα για να περιγράψει μια έντονη συμπεριφορά υψηλής ενέργειας, κοινωνικής δραστηριότητας και νευρικότητας.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και οργανώνει τη ζωή του μέσα σε κοινωνικές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, διάφοροι λόγοι ωθούν πολλούς ανθρώπους στην απομόνωση.

Η σωματική, η ψυχολογική και η πνευματική υγεία και ευεξία εξαρτάται σε ένα βαθμό από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή/και αρκετά, είμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα, δυσκολίες ψυχολογικού τύπου, συγκεκριμένα νοσήματα και τελικά δεν εκμεταλλευόμαστε το σύνολο των δυνατοτήτων μας.

Φοβία είναι μια έντονη ακραία αντίδραση φόβου, απέναντι σε μια κατάσταση η οποία όμως δεν είναι πραγματικά απειλητική για το άτομο.

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά