Μανία

Η μανία είναι όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθημερινότητα για να περιγράψει μια έντονη συμπεριφορά υψηλής ενέργειας, κοινωνικής δραστηριότητας και νευρικότητας.

 

Στην καθομιλουμένη, η λέξη "μανία" υποδεικνύει την επίμονη ενασχόληση με κάτι και την οργή που μπορεί κάποιος να εκφράσει ( π.χ. τρώω μετά μανίας, με έπιασε καταναλωτική μανία κ.λπ.).


Στην Ψυχική Υγεία, κάποιος που αναφέρεται ότι έχει σημάδια μανίας μπορεί να εκφράζει ιδιαίτερα έντονη ενεργητικότητα, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, δυσανάλογα αυξημένη αυτοεκτίμηση (έπαρση), οξυθυμία, γρήγορη και δυσνόητη ομιλία (φλυαρία), μείωση συστολών και έντονη ερωτική επιθυμία, δυσκολία χαλάρωσης, οξυμένες αισθήσεις και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Κατά καιρούς, ανάλογα και με τις συνθήκες ζωής μας, ενδέχεται όλοι να εμφανίσουμε τέτοιου τύπου συμπεριφορές, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.Η μανία ως όρος Ψυχικής Υγείας δίνεται ως διάγνωση όταν αυτές οι συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα έντονες, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που να εμποδίζουν το άτομο να νιώθει καλά και να είναι λειτουργικό.Αν έχετε μανία, μάλλον δεν θα αναζητήσετε υποστήριξη. Αν κάποιος δικό σας κρίνετε ότι έχει ανάγκη υποστήριξης, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, καθώς η μανία συνδέεται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες για τα άτομα.

 

 

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2021 AnimaCare
Powered by Fork Studios Fork Studios