Διαταραχές Προσωπικότητας

Όταν η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, το σύνολο δηλαδή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών του, συμπεριλαμβάνει και κάποιου τύπου διαταραχή, τότε οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας κάνουν λόγο για Διαταραχή Προσωπικότητας.


Με απλά λόγια, με κάποιο τρόπο, ο άνθρωπος διαμορφώνει την προσωπικότητα του μαζί με τη διαταραχή, κάνοντας την αναπόσπαστο κομμάτι του. Από μια άποψη, όλοι μας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα ελαττώματα, τις μειονεξίες και τις αδυναμίες μας ως μέρος μιας διαταραχής προσωπικότητας. Για τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας όμως, η διάγνωση «Διαταραχή Προσωπικότητας» δίνεται σε περιπτώσεις όπου το αναφερόμενο ως πρόβλημα δημιουργεί σαφείς και μεγάλες δυσκολίες στο άτομο.


Με άλλα λόγια, για να δοθεί η διάγνωση αυτή πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις :

1.
Το άτομο να βιώνει δυσκολία εξαιτίας αυτού του προβλήματος, σε όλες τις πλευρές της ζωής του.
2. Το πρόβλημα να μην είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας.
3. Το άτομο να αντιμετωπίζει πραγματικά δυσκολία και έκπτωση της λειτουργικότητας του (προβλήματα στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους, συναισθηματικές δυσκολίες κ.λπ.)

 

Προκείμενου κάποιος επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας να φτάσει σε αυτή τη διάγνωση χρειάζεται να γνωρίζει το άτομο σε χρόνο και σε βάθος. Αν και λέμε ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου από τη στιγμή που διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία δεν αλλάζει, με την σωστή υποστήριξη και θεραπευτική διαδικασία μπορεί κάποιος να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις κοινωνικές συνθήκες και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.Καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλοι έχουμε θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, προτερήματα και ελαττώματα, και ότι το να λάβει κάποιος μια διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητα είναι κακή ή λάθος, αλλά ότι έχει "ζυμωθεί" με ένα τρόπο που δυσκολεύει τον ίδιο στην καθημερινότητα του.

 

 

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2021 AnimaCare
Powered by Fork Studios Fork Studios