2η Βιωματική Εκπαίδευση: Συνοδεία σε Στιγμές Ψυχικής Κρίσης

2η Βιωματική Εκπαίδευση: Συνοδεία σε Στιγμές Ψυχικής Κρίσης

Διάρκεια: 100 ώρες, διαρθρωμένες σε 4 ενότητες των 4 ημερών
Φορέας υλοποίησης: ΑΝΙΜΑ σε συνεργασία με πιστοποιημένο ΚΔΒΜ 2

Η ψυχική κρίση μπορεί να αποτελεί μια παροδική συνθήκη, που δεν απαιτεί αναγκαστικά νοσηλεία, φυσική ή χημική καταστολή και περιορισμό. Ο ψυχικός πόνος που την χαρακτηρίζει είναι δυνατόν, όταν υποστηρίζεται και γίνεται αποδεκτός, να αποτελέσει την έναρξη μιας θεραπευτικής διαδρομής που οδηγεί σε καλύτερη συνθήκη ζωής για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι που βιώνουν τον ψυχικό πόνο και οι οικείοι τους, πέρα από τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εμμονή στις διαγνώσεις, μπορούν να κάνουν επιλογές, που όχι μόνο δεν μονιμοποιούν την κρίση, αλλά βοηθούν στο να αποτελέσει η ίδια η κρίση το ξεκίνημα μιας νέας ζωής.
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συνοδεία σε Στιγμές Ψυχικής Κρίσης» αποκτούμε τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να συνοδεύσουμε τον άνθρωπο και όλους όσοι τον υποστηρίζουν στις σημαντικές επιλογές που καλούνται να κάνουν.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να:
• Κατανοήσουμε τη φύση του ψυχικού πόνου και της ψυχικής κρίσης
• Μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της ψυχικής κρίσης
• Ασκηθούμε σε τεχνικές αντιμετώπισής της

Η εκπαίδευση είναι βιωματική και γίνεται με βάση τις αρχές της μη τυπικής μάθησης. Περιλαμβάνει ασκήσεις, δράσεις, παιχνίδια ρόλων και μελέτες περίπτωσης. Εστιάζει στην τεράστια θεραπευτική δύναμη της υποστήριξης και της ανθρώπινης παρουσίας στις δυσκολότερες στιγμές και προκλήσεις της ζωής.

Προσκαλούμε:
• επαγγελματίες και φοιτητές ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής και συναφών επιστημών ψυχικής υγείας 
καθώς και όσους:

• συνοδεύουν ήδη ανθρώπους σε ψυχική κρίση
• συγκινούνται από τον ψυχικό πόνο – τον δικό τους ή των άλλων
• αγαπούν την ελευθερία στην ψυχική υγεία
• προσδοκούν θεραπευτικά αποτελέσματα με νέους τρόπους
να πλαισιώσουν τη δεύτερη ομάδα της βιωματικής εκπαίδευσης «Συνοδεία σε στιγμές ψυχικής κρίσης», που θα αναπτυχθεί σε 4 τετραήμερα (Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή) στην Αθήνα. 

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης της εκπαίδευσης (και των τεσσάρων τετραημέρων) οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν εποπτευόμενοι στην Ομάδα Συνοδείας σε Κρίση της ΑΝΙΜΑ, ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης, προτού αποφασιστεί από κοινού με τους επόπτες τους η συμμετοχή τους στην ενεργή ομάδα.


Ημερομηνίες και θεματικές ενότητες:
1η ενότητα: 28 Φεβρουαρίου, 1, 2 και 3 Μαρτίου 2019
Τόπος διεξαγωγής: Πολυχώρος LAT38 Σχολή Shiatsu & Tai Chi στο Αιγάλεω (Δωρίδος 20, λίγα μέτρα από τη διασταύρωση της Λ. Αθηνών με τη Θηβών).
Έννοιες, όροι, λέξεις
Η ψυχική υγεία από το παρελθόν ως σήμερα
Γνωριμία με έναν νέο τρόπο ταξινόμησης και ορολογίας
Νομικά ζητήματα στην ψυχική υγεία, περιορισμοί και επιλογές

2η ενότητα: 18 έως 21 Απριλίου 2019
Η ψυχική κρίση, η ψύχωση, η κρίση
Φύση και κατανόηση της ακραίας εμπειρίας, μέσα από τη βιβλιογραφία και την προσωπική εμπειρία
Οι διαστάσεις της κρίσης – σώμα, νους, συναίσθημα, βίωμα

3η ενότητα: 23 έως 26 Μαΐου 2019
Εργαλεία, τεχνικές, μέθοδοι και εμπειρικά δεδομένα για την συνοδεία της κρίσης
Φάρμακο και φαρμακευτική αγωγή
Επικοινωνία, διάλογος
Μη λεκτική επικοινωνία – σώμα και κίνηση

4η ενότητα: 27 έως 30 Ιουνίου 2019
Ο συνοδός στην κρίση και πώς προετοιμάζεται
Η πλαισίωση, η ομάδα και η εποπτεία
Παραδείγματα εμπειριών συνοδείας: casestudies προς μίμηση και προς αποφυγή

Εκπαιδευτές

Γιαννακοπούλου Κλεονίκη
Η Κλεονίκη Γιαννακοπούλου είναι πολύτεκνη μητέρα, ιδρύτρια της ΑΝΙΜΑ και Ψυχολόγος. Αν και ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή από την εκπαίδευση ενηλίκων και τη συμβουλευτική σε εργασιακά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα, το ενδιαφέρον της για την κατανόηση της τρέλας και της ακραίας ψυχικής εμπειρίας την οδήγησε στην ίδρυση της ΑΝΙΜΑ το 2005.
Έκτοτε, έχει ιδρύσει και λειτουργεί την Μονάδα Αποκατάστασης ΑΝΙΜΑ, καθώς και μια σειρά από καινοτόμες και πιλοτικές δράσεις και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, επιχειρώντας να φέρει έναν νέο λόγο στον χώρο της ψυχικής υγείας, ο οποίος να εξυπηρετεί τον άνθρωπο όσο και την επιστήμη.
Στην κλινική θεραπευτική πράξη έχει εφαρμόσει τεχνικές από διάφορες προσεγγίσεις, με στόχο πάντα την θεραπευτική αποτελεσματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια η Κλεονίκη Γιαννακοπούλου ίδρυσε μαζί με συνεργάτες της το πρώτο κατάστημα με αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη δράσεων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το AnimaCareStore.
Η πρώτη ομάδα της εκπαίδευσης «Συνοδεία ψυχικά πασχόντων σε στιγμές κρίσης» αποτελεί τη «μαγιά» για την ίδρυση της υπηρεσίας Συνοδείας σε κρίση που κάνει τα πρώτα της βήματα τον τελευταίο χρόνο.
Μαζί με τον Γιώργο Τσιτσιρίγκο επιμελήθηκε επιστημονικά την παρούσα εκπαίδευση και συνέταξαν το εκπαιδευτικό υλικό της.

Τσιτσιρίγκος Γιώργος
Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως φαρμακοποιός και ως εκπαιδευτικός σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2007 γνωρίστηκε με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία για πρώτη φορά.
Ξεκίνησε να τη μοιράζεται το 2011 και έκτοτε έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες ανθρώπους στη διαδικασία, ενώ παράλληλα την έχει παρουσιάσει από κοντά σε πάνω από δύο χιλιάδες ανθρώπους και σε πολλούς περισσότερους διαδικτυακά.
Έχει μεταφράσει το βασικό βιβλίο του Marshall Rosenberg «Μη Βίαιη Επικοινωνία, Η γλώσσα της καρδιάς» (εκδ. Κοντύλι).
Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το διεθνές Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας (CNVC).
Έχει πολυετή συμμετοχή σε αυτοοργανωμένες συλλογικότητες και μεγάλη εμπειρία στο συντονισμό διαλόγων σε κύκλο, συλλογικής λήψης αποφάσεων και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης συγκρούσεων.
Επιμελήθηκε τη μεθοδολογία της παρούσας εκπαίδευσης και μαζί με την Κλεονίκη Γιαννακοπούλου συνέταξαν το εκπαιδευτικό υλικό.

Barry Ivan
Ο Ivan Barry έχει εργαστεί για πάνω από είκοσι χρόνια σε διάφορες θέσεις και βαθμίδες του συστήματος ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλαμβάνοντας θεραπευτικούς και υποστηρικτικούς ρόλους σε ανθρώπους με σοβαρές προκλήσεις ζωής και ασυνήθιστες ψυχικές εμπειρίες. Είναι πιστοποιημένος συνήγορος στην ψυχική υγεία – ρόλος που δεν έχει αντιστοιχία στην Ελλάδα ως ώρας – κοινωνικός λειτουργός και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινότητα και σε κοινωφελείς οργανισμούς, όσο και σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Σκωτίας.
Ο Ivan Barry έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στην ψυχική υγεία και, κατά την πολυετή εργασία του, έχει παράσχει υποστήριξη σε νέους παραβάτες και σε άτομα που βρίσκονταν σε φάση κρίσης και ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρικά νοσοκομεία στη Σκωτία.
Η μακρόχρονη τριβή του με ανθρώπους που βίωναν ακραίες ψυχικές εμπειρίες και παρουσίαζαν ένα σύμπλεγμα ζητημάτων – συμπεριλαμβανομένης της παραβατικής ή εγκληματικής συμπεριφοράς – καθώς και με ανθρώπους που άκουγαν φωνές, τον οδήγησαν στο να αναπτύξει διάφορες μεθόδους και τεχνικές προκειμένου να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός και υποστηρικτικός στην εργασία του.
Έχει βοηθήσει στο στήσιμο και τη συνέχιση υποστηρικτικών ομάδων αυτοβοήθειας για ανθρώπους που ακούν φωνές στο Κόβεντρυ, το Εδιμβούργο, τη Σκωτία, την Αγγλία και στο Μάντισον των ΗΠΑ.
Ο Ivan Barry έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους που αντιμετωπίζεται η εμπειρία των φωνών και της ψύχωσης, από το ιατρικό ως το πνευματικό μοντέλο αντιμετώπισής τους, και έχει στο ενεργητικό του αναρίθμητες παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικά με την εμπειρία της ψυχικής κρίσης.
Μέσα από τις ομιλίες του επιχειρεί να εμπνεύσει έναν δημιουργικό τρόπο σκέψης για τη διαχείριση της ακραίας ψυχικής εμπειρίας από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και το κοινό, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ψύχωση, και να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής στην ψυχική υγεία.
Μεταξύ άλλων, έχει γίνει ομιλητής στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Μάντισον των ΗΠΑ και στο Διεθνές Συνέδριο των Ανθρώπων που Ακούν Φωνές στο Κάρντιφ, τη Μαδρίτη, το Παρίσι, ενώ έχει δώσει συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο του BBC, σε διάφορα τοπικά μέσα και στο Εθνικό δίκτυο της Ισλανδίας.

 

Κόστος συμμετοχής: 200 € ανά εκπαιδευτική ενότητα
Για εργαζόμενους, η εκπαίδευση μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.
Για την έγκαιρη συμμετοχή σας σε πρόγραμμα ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 στο τηλέφωνο 6932 460 948.
Δήλωση συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 6932 460 948.

Η συμμετοχή θεωρείται έγκυρη με την κατάθεση 100 € στο λογαριασμό της ΑΝΙΜΑ Τράπεζα Πειραιώς (IBAN: GR92 0172 0460 0050 4606 8389 958) Δικαιούχος: Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Στήριξης ΑΝΙΜΑ αμκε-μκο. Αιτιολογία κατάθεσης: «Συνοδεία» και ονοματεπώνυμο.
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, αίτημα ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του προγράμματος στο τηλέφωνο 6932 460 948 – κος Γαλανόπουλος.

Βεβαίωση συμμετοχής: Στους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης πιστοποιημένη από Κέντρο Δια Βιού Μάθησης (ΚΔΒΜ τύπου 2).

 

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά